Vin, massor med vin

Efter frukosten var avslutad började jag ringa runt till leverantörer som erbjöd resor till vingårdar. Vi hittade två när vi gjorde research igår kväll, så jag passade på att ringa den första leverantören vi hittade (försökte även igår kväll, men då gick det inga signaler fram).

Men idag hade vi alla rätt. Eloise svarade snabbt, men det visade sig vara fullbokat imorgon, lördag. Lite på volley slängde jag ut frågan om hon hade tid idag. Efter någon sekund kom svaret. Ja, det ska vi kunna ordna!

Kl 10.15 hämtade hon upp oss på vårt hotell för en dag i vindistriktet Murrumbateman. Vi besökte tre vingårdar, kommer att skriva specifika sidor om dessa gårdar inom de närmaste dagarna. Eden Road (min favorit), Clonakila samt Four Winds Winery (där vi åt en sen pizzalunch). Alla gårdarna hade sin stil.

Canberras vinregion består av småproducenter, ofta familjeägda, där årgångarna beror på väder och vind. 2019 var ett jättebra vinår här, 2020 drunknade så det finns få viner för det året. 2021 och 2022 var regniga, så dessa viner har inte fullt lika robust smak. 2023 verkar bli ett bra år.

Och det är detta som är så speciellt med Canberras vinregioner, vindruvorna manipuleras inte för att alla årgångar ska smaka samma.

Känner du till Yellowtail? Finns på systembolaget hemma i Svea rike. Typ som Lindemans eller Jacobs Creak. Tänkt dig Yellowtails viner som Coca Cola. De ska smaka på ett visst sätt. När Yellowtail framställer sina viner säkerställs det att varje merlot smakat som förra årgången. Om något skiljer sig så korrigerad detta.

Detta är anledningen till att jag gilla de små vingårdarna. Jag skulle aldrig få för mig att besöka de gigantiska vinproducenterna när jag är i Australien, som t.ex. Lindemans, inte för att de är dåliga på något sätt, men det finns hemma. Visst har de årgångar och viner som inte finns hemma, men för mig känns det som svenska turister som begär att det ska finnas svenskt kaffe på destinationen

Mer information kommer, men om du har vägarna förbi Canberra och vill testa viner så rekommenderar jag starkt Vines & Wines, specifikt Eloise. Kunnig, trevlig och framförallt inte pushig någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.