På väg hem…

Tidig morgon, frukost med mamma och Lars följt av packning. Som sagt, är en expert på att skjuta på tråkiga uppgifter. Men jag hann med mkt på morgonen. Frukost, dusch, sätta i ny färg i håret, klippa klorna, packa, lägga in viner i min Cellar tracker (mer om den senare) och slänga skräp.

Kom hemifrån lite senare än planerat, men bara 20 min senare (eller max 30 min). De sista minuterna hemma hos mamma bestod i panik! VAR ÄR MINA HEMNYCKLAR!!!

Hade såklart lagt dessa på ett riktigt smart ställe, min extra handväska. Men den var givetvis packad, men hittades snabbt.

Lars skjutsade oss till sjukhuset för buss mot stan. Förra året inledde mamma och jag en ny rutin, vi tog en date på stan istället för att bara dumpa mig på flygplatsen. Att ta tåget till flygplatsen från stan är som att ta Arlanda Express när du är i stan, väldigt smidigt.

Så mamma och jag satte oss och åt en riktigt god lunch vid Hyde Park, självklart med en flaska vin. Ett riktigt trevligt avslut på en bra vistelse hos mamma. Tack för den här tiden.

Sista dagen i Sydney – 24 timmar till hemresan

Imorgon är det dags att åka hem. Jag både vill, och vill inte. Jag ser rapporter på Facebook och snöstorm och inställda avgångar i lokaltrafiken i Stockholm. Det ser jag inte fram emot.

Tidig morgon imorse, gick hemifrån 06.50 för att ta mig till storstaden för frukost med Em och J. Ännu ett veganskt café (önskemål från mig). Jag åt en laxbagel, men reflekterade över att laxen hade så udda konsistens. Det tog mig löjligt länge att komma ihåg att det var ett veganskt café, och att laxen var plantbasared! Dumb dumb!

Nåväl, maten var god, och sällskapet godare. Efter frukosten begavs sig J till jobbet och Em och jag hem till Em. Hade packat badkläder, men Em hade lite ont i örat och ville inte riskera något. Så vi drack en massa vatten och pratade hela dagen. Och jag fick känna magen när min systerdotter sparkade Em.

Vid 3-tiden var det dags för Ems siesta och jag började ta mig mot Chatswood. Skulle ta tåget, men det fick jag dessvärre inte. Hela tågsystemet hade tekniska problem och stod stilla. Jagade upp buss istället.

Sitter nu på en parkbänk i Chatswood och inväntar mamma. Därefter avskedsmiddag. Sista kvällen i värmen.

Sushitåget för sista gången i år

Inte lika varmt idag, men jag antar att det är relativt, i alla fall om vi jämför med Sverige. 34 grader var dagens maxtemperatur.

På torsdag är det dags för mig att.åka hem, så mina planer var att packa. Men planer är till för att förändras. Valde istället att åka till Dee Why och äta lunch på min favoritrestaurang, Sushi Train.

Precis som det låter är det massor med sushi som skyfflas runt på en räls. Ett sushitåg, eller sushibar med säkert runt 50 olika sushi. Allt från rullar, till nigiri, med sjögrässallad, varma rätter (friterad kyckling, calamari osv) och udda efterrätter.

Varje tallriksfärg har sitt pris och sin mängd. Set kan vara 6 rullar på en eller två nigiri. Du plockar din tallrik från sushibandet. När du fått nog (för mig ca 4-5 tallrikar) så räknar personalen ihop tallrikarna och tar sedan betalt. På detta sätt får du alltid de bitar du vill ha. Nackdelen är att det inte är billigt. Räkna med runt 240kr för din lumch/middag. Beroende på vad du väljer såklart.

Finns roligare saker att göra än att jobba i dagens hetta

Det är som om Australien känner på sig att jag är på väg hem snart. Efter veckor med temperaturer mellan 24 och 29 kommer du värmeböljan.

Idag är det 36 grader varmt ute. Visst det blåser, men det finns ingen svalka i blåsten. Poolen, som jag försökt (!) svalka mig i, är 28 grader varm. Sitter nu framför datorn och försöker tänka smarta tankar. Jobba, jobba, jobba.

I’m melting… Som mest har det varit 39 grader varmt, klockan börjar närma sig 18, detta är temperaturen nu…

Tillbaka till Sydney igen

Allt gått har ett slut. Ock så även denna vistelse i Canberra. Tidig morgon igen, denna gång simmade kan 50 längder (1000 meter). Duktig flicka.

Frukost blev på samma ställe som i fredags. Deras utbud var fantastiskt, och de vet hur du ska pochera ett egg! Riktigt god frukost. Smashed avo med fetaost, bacon och hashbrown. Varför lämna ett vinnande koncept?

Nu väntar 4 timmar på tåget, 30 min pendeltåg och 25 min buss. Men vi slipper promenaden hem, Lars hämtar oss i Forest Way. Yay!

Vin, massor med vin

Efter frukosten var avslutad började jag ringa runt till leverantörer som erbjöd resor till vingårdar. Vi hittade två när vi gjorde research igår kväll, så jag passade på att ringa den första leverantören vi hittade (försökte även igår kväll, men då gick det inga signaler fram).

Men idag hade vi alla rätt. Eloise svarade snabbt, men det visade sig vara fullbokat imorgon, lördag. Lite på volley slängde jag ut frågan om hon hade tid idag. Efter någon sekund kom svaret. Ja, det ska vi kunna ordna!

Kl 10.15 hämtade hon upp oss på vårt hotell för en dag i vindistriktet Murrumbateman. Vi besökte tre vingårdar, kommer att skriva specifika sidor om dessa gårdar inom de närmaste dagarna. Eden Road (min favorit), Clonakila samt Four Winds Winery (där vi åt en sen pizzalunch). Alla gårdarna hade sin stil.

Canberras vinregion består av småproducenter, ofta familjeägda, där årgångarna beror på väder och vind. 2019 var ett jättebra vinår här, 2020 drunknade så det finns få viner för det året. 2021 och 2022 var regniga, så dessa viner har inte fullt lika robust smak. 2023 verkar bli ett bra år.

Och det är detta som är så speciellt med Canberras vinregioner, vindruvorna manipuleras inte för att alla årgångar ska smaka samma.

Känner du till Yellowtail? Finns på systembolaget hemma i Svea rike. Typ som Lindemans eller Jacobs Creak. Tänkt dig Yellowtails viner som Coca Cola. De ska smaka på ett visst sätt. När Yellowtail framställer sina viner säkerställs det att varje merlot smakat som förra årgången. Om något skiljer sig så korrigerad detta.

Detta är anledningen till att jag gilla de små vingårdarna. Jag skulle aldrig få för mig att besöka de gigantiska vinproducenterna när jag är i Australien, som t.ex. Lindemans, inte för att de är dåliga på något sätt, men det finns hemma. Visst har de årgångar och viner som inte finns hemma, men för mig känns det som svenska turister som begär att det ska finnas svenskt kaffe på destinationen

Mer information kommer, men om du har vägarna förbi Canberra och vill testa viner så rekommenderar jag starkt Vines & Wines, specifikt Eloise. Kunnig, trevlig och framförallt inte pushig någonstans.

En promenad i Canberra

Efter ännu en tidig morgon, med simning (40 längder, 800 meter) hämtade jag upp mamma. Hade lite svårt att komma upp, så jag hade förvarnat att jag skulle komma senare idag, dock innan kl 8.

Vi hittade ett nytt ställa stt frukostera, dock fortfarande nära hotellet. Det finns supermånga bra restauranger i detta område. Valde en klassisk australiensisk frukost, smashed avo och toast. Mosade avokado med pocherat ägg på en macka. La såklart till bacon och hashbrowns. Jag är bara vegetarian med Em.

Tillbaka till hotellet för att svida om och sedan strosning runt Canberra. En lugn och skön dag för oss. Lite molnigt, med solen tog. Var riktigt röd när vi kom tillbaka till hotellet.

The mind is mightier than the stomach

Du är 2 min sen! utbrister mamma när jag knackade på hennes hotelldörr för att hämta henne till frukosten.

Igår kväll pratade i om frukost, vilket inte ingick i priser för hotellrummet (dock igår minibaren). Jag vet att mamma vaknat tidigt, och vill vara igång tidigt. Så jag sa att jag skulle hämta henne kl 07.30 för frukost. Ville ha tid att simma först.

Detta hotell har en lap-pool, dvs en pool designad för att simma i. 20 meter lång. Gick upp tidigt, simmade 30 längder (600 meter för dig som är lite sämre på matte). När jag väl kom tillbaka till rummet, klätt på mig, hängt upp badkläderna så hann jag knappt utföra mina mänskliga behov innan det var dags att hämta upp mamma.

2 min sen, hrmf. Nåväl, mer på skämt än något annat. Sen var det dags gör frukost. Jag hade ju tränat, så jag var hungrig. Så jag beställde Mighty breakfast. Men det blev lite för mkt mat!